Datum van inzending
zondag 08 januari 2017 00:00

Nieuwjaarsgroet

Wat een mooi kadootje om aan het eind van mijn kerstvakantie wakker te worden in de sneeuw! Een fijne tijd om met het gezin, familie en vrienden door te brengen. Maar dan gaat het werk nu echt weer beginnen. Dus tijd om op een rijtje te zetten waar we zoal mee bezig waren en wat we het komend jaar kunnen verwachten.

Allereerst wil ik jullie allemaal een heel goed jaar wensen, een heel inspirerend en saamhorig 2017! Ik blijf het heel mooi vinden hoe betrokken en actief de leden van de NVKF zijn, en ik hoop dat jullie dit het komend jaar weer gaan overtreffen. Het is niet altijd direct zichtbaar wat ieders inspanningen zijn, maar wees er zeker van dat het wordt gewaardeerd! We hebben iedereen ook hard nodig bij alles wat komend jaar weer op ons pad komt.

Een paar belangrijke ontwikkelingen wil ik hier graag benoemen:

 

Naar Buiten

Het thema 'naar buiten', zoals op de laatste ALV gepresenteerd is, blijft wat mij betreft in 2017 een belangrijk punt. We hebben een prachtig beroep en een stevige positie. Maar voor de buitenwereld is dit toch niet altijd even duidelijk. Daarom komen er vragen als er nieuwe beroepsgroepen de arbeidsmarkt betreden, of worden we soms 'vergeten' als we juist betrokken hadden moeten worden. We willen onszelf niet moeten verdedigen, en we willen niet mokkend onze vinger weer moeten opsteken als we vergeten worden. We moeten laten zien waar we voor staan en meer investeren in het uitdragen daarvan. Dit zullen binnen NVKF verband doen door te zorgen dat er een goed positioning paper en professioneel statuut komt te liggen. Samen met de Federatie en de NVKC zijn we aan het lobbyen voor een betere positie in de wet BIG. In Europa begint Ad Maas komend jaar als vice president 'professional matters'.

Communicatieplan

Daarnaast zijn we met een communicatieadviseur bezig om een communicatieplan op te stellen, en willen we ook nieuw beeldmateriaal over het beroep klinisch fysicus ontwikkelen.  Ook is er contact gelegd met de NOS en proberen we in beeld te komen bij belangrijke ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld het openen van de eerste protonencentra in Nederland komend jaar, en met het onderzoek naar incidentmeldingen over medische technologie dat bijna gereed is.

Entrusted Professional Activities

Ook het ontwikkelen van Entrusted Professional Activities (EPA's) binnen de opleiding kan meer duidelijkheid geven over handelingen die aan de klinisch fysicus toegeschreven moeten worden als daarvoor de professional met de juiste expertise. En als laatste kunnen we zelf meer aandacht voor ons eigen 'leiderschap' hebben. En daarmee bedoel ik dat iedereen met zelfvertrouwen vanuit zijn of haar professionaliteit acteert. We mogen trots zijn op ons vak en de expertise die we hebben, en dat kunnen we best met wat meer zelfverzekerdheid uitdragen. Daarmee kunnen we een voortrekkersrol nemen binnen ons werkveld, en de weg uitstippelen die we samen met andere technologie professionals gaan bewandelen.

Federatie

Binnen de Federatie is een steeds intensievere samenwerking tot stand gekomen met andere wetenschappelijke verenigingen. Ik merk zelf dat onze actieve inbreng op kwaliteitsgebied gewaardeerd en gerespecteerd wordt. Ook hebben we actief kunnen bijdragen aan het document Medisch Specialist 2025 dat op 14 maart op het Federatiecongres wordt gepresenteerd. Hierin worden de beleidslijnen vanuit de Federatie voor de komende jaren geschetst, ook voor ons dus heel belangrijk.

De Jonge Specialist

In het komende jaar worden al onze AIOs klinische fysica lid van de Jonge Specialist. Ook dit is een belangrijke stap om samen te werken met de medisch specialisten van morgen. Ook zij hebben vragen over de ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Hoe moeten ze de medische opleiding zodanig vormgeven zodat medisch specialisten beter toegerust zijn om technologische innovaties sneller te kunnen omarmen? Laten we kijken of wij daarbij kunnen helpen! Daar zijn wij toch bij uitstek de juiste partij voor?

Samenwerking met andere wetenschappelijke verenigingen

Het bestuur heeft in het afgelopen jaar de relatie met de aanpalende wetenschappelijke verenigingen versterkt door regelmatig een bestuurlijk overleg te plannen. Ook hier ontmoeten we waardering en respect, maar soms worden we ook verrast met vragen die we niet hadden verwacht, ten gevolge van onduidelijkheid over onze rol. Dus erg nuttig om deze gesprekken te blijven voortzetten. Speciale aandacht heeft op dit  moment de NVvR (de radiologen vereniging). De opleiding radiologie is nu enige tijd gefuseerd met die van de nucleair geneeskundigen. Er is nu een gezamenlijke commissie (STRONG) geformeerd die aan het onderzoeken is hoe de NVvR en NVNG in de toekomst samen verder gaan. De uitkomst van dit onderzoek is nog niet duidelijk, maar een van de mogelijkheden is het laten opgaan van de NVNG als een sectie binnen de NVvR. Dit roept vragen op over de positie van de klinisch fysici dit op dit moment volwaardig lid zijn binnen de NVNG. Kunnen zij ook lid worden van de NVvR? Op dit moment zijn er weinig klinisch fysici (buitengewoon) lid van de NVvR, maar we moeten ons afvragen of dat een goede zaak is. Er is recent een sectie Techniek opgericht die zich gaat bezighouden met stralingshygiëne en ICT aspecten van de radiologie. Daar ligt toch ook onze expertise? En zou het niet veel krachtiger zijn om bijvoorbeeld de WAD protocollen als gezamenlijke veldnorm van NVKF en NVvR uit te brengen, waarmee de implementatie ook geborgd kan worden binnen de kwaliteitsvisitaties van de NVVR? Het bestuur wil graag het (buitengewoon) lidmaatschap van de NVvR stimuleren en heeft Arjen Becht als voorzitter van de commissie stralingshygiëne gevraagd hier een voortrekkersrol in te nemen.

Commissiestructuur

De samenwerking binnen de Federatie heeft ertoe geleid dat we de structuur van de commissies binnen de vereniging weer eens herbezien hebben. Zou het niet beter zijn om de commissies te laten aansluiten bij de Raden binnen de Federatie? Het bestuur denkt van wel. Dit heeft geleid tot het besluit om de commissie Onderwijs en Onderzoek om te vormen tot de commissie Wetenschap en Innovatie en een nieuwe commissie Onderwijs en Opleiding. De commissie W&I krijgt ondersteuning vanuit de Federatie bij het ontwikkelen van een wetenschapsagenda, die zal worden opgesteld met behulp van onze verschillende stakeholders, en waaraan een aantal klinisch fysici hoogleraren ook hun medewerking zullen verlenen. Een prachtige ontwikkeling, ook hier kunnen we trots zijn op het wetenschappelijk niveau dat binnen de vereniging aanwezig is. En ook hiervoor geldt dat  we het meer zichtbaar moeten maken, voor onszelf, maar ook naar buiten toe.

Opleiding Klinische Fysica

In opleidingsland is het komend jaar vast nog wel wat onrustig. Ik ervaar dit zelf als opleider ook. De besturen van de OKF en de NVKF weten elkaar gelukkig goed te vinden, en een nauwe samenwerking is op dit moment heel erg belangrijk. De uitwerking van de herstructurering van de opleiding is in volle gang, en de eerste opleidingsclusters hebben het levenslicht gezien. Daardoor zal ook de toewijzigingssystematiek voor de opleidingsplaatsen voor 2018 aangepast moeten worden, ook omdat BOLS heeft aangegeven de toewijzing via de OORs te gaan doen dit jaar, net zoals dat bij alle medisch specialisten opleidingen gebeurt. De NVKF is hiervoor verantwoordelijk, maar de samenhang met de clustervorming, en dus met de richtlijnen vanuit de OKF, is essentieel. In een later stadium zal er ook gewerkt gaan worden aan het basisjaar, waarmee ook gekeken zal gaan worden naar het aanbod aan landelijk onderwijs. Dit kan opgepakt worden door de nieuwe commissie onderwijs en opleiding. Hoe dit verder vorm moet krijgen en hoe de taakverdeling ligt tussen OKF/ Consilium en NVKF zal in goed overleg verder uitgewerkt moeten worden.

Kwaliteit

En de kwaliteitsagenda zit ook dit jaar bijna overvol. We moeten natuurlijk ook niet aan ons eigen succes ten onder gaan, het is belangrijk om te zorgen dat het allemaal ook behapbaar blijft. We worden vaak gevraagd een bijdrage te verlenen aan de ontwikkeling van richtlijnen, en hiervoor zijn dus ook veel mensen nodig. Hopelijk kunnen we met de inzet van de SKMS gelden het komend jaar ook ondersteuning financieren voor dit soort activiteiten, zodat wij de inhoudelijke expertise kunnen leveren, maar ontlast worden bij bijvoorbeeld de uitwerking van teksten.

Samengevat is er komend jaar weer een heleboel te doen. Het bestuur gaat er weer haar schouders onder zetten om dit alles in goede banen te leiden. We hopen jullie weer snel te ontmoeten op nascholingsmiddagen, de ALV’s en in Woudschoten! Als jullie in dit stukje belangrijke zaken gemist hebben, mail of bel mij of een van de andere bestuursleden gerust.

Hartelijke groeten, mede namens  Ben, Bunna, Dennis, Jeroen, Paul, Rudi en Yvonne,

Lieke