Datum van inzending
dinsdag 02 februari 2016 13:38

Gezocht: Afvaardiging NVKF voor herziening HASP-richtlijn

De Commissie Kwaliteit zoekt een klinisch fysicus die interesse heeft om namens de NVKF te participeren in de FMS-werkgroep die de HASP-richtlijn gaat herzien. Met name als het gaat om integriteit en kwaliteit van medische data die wordt uitgewisseld tussen ziekenhuizen en huisartsen verwachten wij dat de NVKF een zinvolle inhoudelijke bijdrage kan leveren aan de nieuwe versie van de richtlijn. Hieronder vindt u beknopte achtergrondinformatie. Voor uitgebreidere inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Mariken Zijlmans (m.zijlmans@sjgweert.nl).

Heeft u interesse? Dan kunt u dat kenbaar maken bij het secretariaat van de NVKF: secretariaat@nvkf.nl. Gelieve uiterlijk 15 februari te reageren.

Achtergrond:

In een recent verschenen rapport van de IGZ naar aanleiding van het thema-onderzoek “Overdracht patiëntgegevens van ziekenhuis naar verpleeg- en verzorgingshuiszorg en thuiszorg (VVT)” is geconstateerd dat de overdracht van gegevens vanuit de ziekenhuizen en de overdracht tussen alle zorgverleners in de regio beter kan. Het onderzoek vormt een belangrijke ondersteuning voor de gemeenschappelijke wens van het NHG en de Federatie Medisch Specialisten om de NHG Richtlijn Informatie-uitwisseling tussen Huisarts en Specialist bij verwijzingen (HASP-richtlijn) te herzien. Deze richtlijn beschrijft de basis voor de overdracht van informatie rond het verwijzen van patiënten van huisarts naar specialist en vice versa.
NHG en Federatie Medisch Specialisten stellen zich ten doel om in 2016 gezamenlijk de HASP-richtlijn te herzien. Het doel van de richtlijn is om voor huisartsen en specialisten vast te leggen op welke momenten zij informatie uitwisselen bij verwijzingen en om welke gegevens het gaat. De HASP-richtlijn biedt huisarts én medisch specialist daarmee de basis voor de overdracht van informatie rond het verwijzen van patiënten.

  1. Inhoudelijk zal de focus van de werkgroep liggen op drie belangrijke deelonderwerpen die gepaard gaan met de herziening van de richtlijn.
    Kwalitatieve aspecten. Welke informatie er uitgewisseld dient te worden om verantwoorde zorg te kunnen leveren? Dit betreft zowel een minimale set aan gegevens als eventuele aanvullende gegevens voor specifieke zorgstromen. De bestaande richtlijn kan als startdocument dienen.

  2. Tijdigheid van uitwisseling. Voor de tijdigheid van de uitwisseling van gegevens ontbreken vooralsnog richtlijnen of deze worden niet nageleefd.

  3. Implementatie aspecten. Zowel cultuur als ICT aspecten verdienen de aandacht in dit project.