Programma AI-drieluik

 

Programma AI-drieluik: Dokteren in de digitale wereld

 

Dinsdag 8 september - ALGORITMES ONTMASKERD

Het drieluik start met een introductie van AI en algoritmes. Bart ter Haar Romeny, emeritus professor Biomedical Image Analysis aan de TU, zal op een toegankelijke manier de techniek achter AI inzichtelijk maken. Tevens zal hij enkele voorbeelden toelichten van AI-toepassingen uit de gezondheidszorg. Voorts gaan Cathelijne Muller, voorzitter en mede-oprichter van ALLAI en lid van de High Level Expert Group on AI van de Europese Commissie en Gabrielle Speijer, radiotherapeut-oncoloog in het Hagaziekenhuis, in gesprek over het verantwoord gebruik van AI in de zorg. Hierin geven zij antwoord op de vraag waarom dokters zich bezig dienen te houden met AI en wat dit betekent in de praktijk.

 

Dinsdag 15 september - HUIDIG EN TOEKOMSTIG GEBRUIK VAN AI

Tijdens de tweede webinar wordt er ingegaan op de impact van AI op professionals binnen en buiten de zorg. Marleen Stikker, directeur en oprichter van Waag, schetst de risico’s van het gebruik van AI en de potentiële gevaren van het delen van informatie in de publieke ruimte en in de zorg. Tijdens de webinar worden handvatten aangereikt om te zorgen dat AI op de juiste manier wordt ingezet in de zorg.  Maneesh Juneja, digital Health futuroloog, bereikte met zijn TEDtalk: “you can’t care for patients you’re not human!” een groot publiek. Maneesh gaat tijdens de webinar in op de interactie tussen mens en computer en deelt geleerde lessen over hoe nieuwe technieken vooral níet moeten worden ingezet. AI wordt niet ingezet als vervanging van artsen, maar hoe dan wel?

 

Dinsdag 22 september - INTRODUCEREN VAN AI IN ZIEKENHUIZEN  

Tijdens de laatste webinar van dit drieluik staan de randvoorwaarden voor verantwoord gebruik van AI in het ziekenhuis centraal. Hierbij wordt tevens ingegaan op de voor en nadelen van samenwerking met commerciële partijen. Cathelijne Muller gaat in op de ethische kaders en de wetgeving rond AI. Muller licht toe welke ruimte de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) biedt en gaat in op het concept privacy by design. Joris Wakkie, Chief Medical Officer bij Aidence, Ayoub Charehbili, AIOS radiologie in het Maasstad Ziekenhuis en Bart-Jan Verhoeff, internist-nefroloog en CMIO in het St Jansdal ziekenhuis delen praktijkervaringen en gaan in op randvoorwaarden voor succesvolle implementatie van AI in het ziekenhuis.

 

Accreditatie en aanmelden

Voor deze webinars is accreditatie aangevraagd bij ABAN, NVZA, NVKC en NVKF (4 punten). Aanmelden voor deze webinars kan tot 6 september 2020.