Margulis award RSNA 2017: professor Walter Backes neemt prestigieuze award in ontvangst

Tijdens een ceremonie van de RSNA 2017 in Chicago zal Klinisch Fysicus en hoogleraar Walter Backes van het Maastricht UMC + de internationale en prestigieuze Alexander Margulis award in ontvangst nemen namens zijn onderzoeksgroep.
De prijs wordt uitgereikt aan de auteurs van een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Radiology die over een periode van 1 jaar als beste is uitverkozen door een jury. 
Walter Backes zal als senior auteur deze award op maandag 27 november tijdens de New Horizons Session (1:30-2:45 pm, Arie Crown Theater) in ontvangst nemen. 
Het onderzoeksproject is een samenwerking tussen de Radiologie afdelingen en de Alzheimer centra van het Maastricht UMC+ en het Leids UMC.
Het artikel beschrijft een nieuwe MRI methode om de uiterst subtiele lekkage van de beschadigde bloed-hersenbarrière in beeld te brengen bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. Schade aan de bloed-hersenbarrière wordt als een van de belangrijkste kiemfactoren gezien voor deze ziekte. Niet-invasieve beeldvorming van deze schade werd tot voor kort als voor onmogelijk gehouden. 

Referentie 
Blood-Brain Barrier Leakage in Patients with Early Alzheimer Disease. 
Van de Haar HJ, Burgmans S, Jansen JF, van Osch MJ, van Buchem MA, Muller M, Hofman PA, Verhey FR, Backes WH.
Radiology. 2016 Nov;281(2):527-535
https://doi.org/10.1148/radiol.2016152244