Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 (2014) van de WIP (werkgroep infectiepreventie)

Op 5 september 2016 hebben wij een nieuwsbericht geplaatst over een brief van de IGZ betreffende de handhaving van de richtlijn “Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 (2014)” van de WIP (werkgroep infectiepreventie) per 1 januari 2017. Deze brief is hier te lezen. De richtlijn zelf is hier te vinden.

Dit bericht heeft in het werkveld tot veel vragen en discussie geleid over de haalbaarheid van implementatie en onderbouwing van de richtlijn. De NVKF heeft gezamenlijk met een aantal andere betrokken wetenschappelijke verenigingen een brief gestuurd naar de WIP met daarin het verzoek om delen van de richtlijn op te schorten. Argumentatie daarvoor is te lezen in bijgaande brief. Ook de NVZ heeft de IGZ laten weten in verband met de onduidelijkheden rondom de richtlijn de handhaving te willen uitstellen.

Als er meer nieuws is over dit onderwerp zullen wij dit zo snel mogelijk delen. Het bestuur heeft het verzoek aan jullie om een bericht te sturen naar secretariaat@nvkf.nl indien je in jouw ziekenhuis actief betrokken bent bij de validatie van de luchtbehandelingssystemen op de OK, zodat we je kunnen benaderen indien ons in een later stadium om expertise gevraagd wordt.