Internationale Dag van de Klinische Fysica

Op 7 november is het Internationale Dag van de Klinische Fysica. Dit jaar, ter ere van de 150e geboortedag van Marie Curie is het thema: "Vrouwen in de klinische fysica"

De eerste vrouw die een belangrijke rol heeft gespeeld in de klinische fysica was ongetwijfeld Marie Curie, tweevoudig Nobelprijswinnaar. Zij is degene die natuurlijke radioactiviteit heeft ontdekt, vele isotopen worden nog dagelijks gebruikt in de nucleaire geneeskundige en brachytherapie (zie de recent gelanceerde site van NRG over medische isotopen, 30.000perdag.nl. De Europese brachytherapie vereniging heeft zich vernoemd naar deze bijzondere vrouw, in het Frans wordt brachytherapie ook Curietherapie genoemd. Wat misschien niet iedereen weet is dat zij in de eerste Wereldoorlog in een zelfgebouwde rontgenbus naar het front reed om de verwondingen van soldaten in beeld te brengen. Meer daarover is hier te lezen: https://theconversation.com/amp/marie-curie-and-her-x-ray-vehicles-contribution-to-world-war-i-battlefield-medicine-83941.             

Tegenwoordig zijn veel meer vrouwen werkzaam in de klinische fysica, zie bijgaande statistieken voor onze eigen NVKF:

                                                                           Man      Vrouw

AIOS KF                                                              40           49

Klinisch Fysicus                                             278        107

Hoogleraren                                                    13            1

Voorzitter/secretaris commissie               11            9

 

Daarnaast zijn de voorzitter van de NVKF en van de KLIFOP vrouw en hebben we dit jaar de eerste vrouwelijke hoogleraar klinische fysica ooit in Nederland verwelkomd!

Voor meer informatie over de internationale dag van de klinische fysica kun je naar de website van de IOMP, www.iomp.org/idmp. De thema-poster is hier te downloaden met daarop een (hopelijk) bekend gezicht.