Nieuws

ECMP 2018

Om de twee jaar organiseert de EFOMP een Europees congres. Het volgende congres is van 23-25 Augustus 2018 in Kopenhagen, Denemarken.

Vanuit de NVKF is Maurice Janssen betrokken (programmacommissie). Diverse andere collega’s zullen daar ook voordrachten houden.

Inmiddels zijn de sessies met andere gremia (o.a. ESTRO, IAEA) ook bekend.

De registratiekosten zijn relatief laag voor leden (€200,-) bij aanmelding voor 21 Mei 2017. Vanuit de commissie Europa van harte aanbevolen!

Kijk hier voor meer informatie.

Toolkit QA metingen Nucleaire Geneeskunde

De IAEA heeft een toolkit gepubliceerd voor QA metingen voor Nucleaire Geneeskunde.   Voor meer informatie verwijzen we door naar de IAEA website Human Health Campus

Margulis award RSNA 2017: professor Walter Backes neemt prestigieuze award in ontvangst

Tijdens een ceremonie van de RSNA 2017 in Chicago zal Klinisch Fysicus en hoogleraar Walter Backes van het Maastricht UMC + de internationale en prestigieuze Alexander Margulis award in ontvangst nemen namens zijn onderzoeksgroep.
De prijs wordt uitgereikt aan de auteurs van een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Radiology die over een periode van 1 jaar als beste is uitverkozen door een jury. 
Walter Backes zal als senior auteur deze award op maandag 27 november tijdens de New Horizons Session (1:30-2:45 pm, Arie Crown Theater) in ontvangst nemen. 
Het onderzoeksproject is een samenwerking tussen de Radiologie afdelingen en de Alzheimer centra van het Maastricht UMC+ en het Leids UMC.
Het artikel beschrijft een nieuwe MRI methode om de uiterst subtiele lekkage van de beschadigde bloed-hersenbarrière in beeld te brengen bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. Schade aan de bloed-hersenbarrière wordt als een van de belangrijkste kiemfactoren gezien voor deze ziekte. Niet-invasieve beeldvorming van deze schade werd tot voor kort als voor onmogelijk gehouden. 

Referentie 
Blood-Brain Barrier Leakage in Patients with Early Alzheimer Disease. 
Van de Haar HJ, Burgmans S, Jansen JF, van Osch MJ, van Buchem MA, Muller M, Hofman PA, Verhey FR, Backes WH.
Radiology. 2016 Nov;281(2):527-535
https://doi.org/10.1148/radiol.2016152244

Wijziging abstract deadline IRPA congres

De abstract deadline van het IRPA congres is verlengd: tot 7 januari 2018 kunnen klinisch fysici en klinisch fysici i.o. hun abstract insturen. Voor meer informatie: https://irpa2018europe.com/registration/call-for-abstracts/

Het aantal ingestuurde medisch gerelateerde abstracts is nog erg beperkt, dus de IRPA programmacommissie rekent nog op diverse bijdragen vanuit de NVKF.

Internationale Dag van de Klinische Fysica

Op 7 november is het Internationale Dag van de Klinische Fysica. Dit jaar, ter ere van de 150e geboortedag van Marie Curie is het thema: "Vrouwen in de klinische fysica"

De eerste vrouw die een belangrijke rol heeft gespeeld in de klinische fysica was ongetwijfeld Marie Curie, tweevoudig Nobelprijswinnaar. Zij is degene die natuurlijke radioactiviteit heeft ontdekt, vele isotopen worden nog dagelijks gebruikt in de nucleaire geneeskundige en brachytherapie (zie de recent gelanceerde site van NRG over medische isotopen, 30.000perdag.nl. De Europese brachytherapie vereniging heeft zich vernoemd naar deze bijzondere vrouw, in het Frans wordt brachytherapie ook Curietherapie genoemd. Wat misschien niet iedereen weet is dat zij in de eerste Wereldoorlog in een zelfgebouwde rontgenbus naar het front reed om de verwondingen van soldaten in beeld te brengen. Meer daarover is hier te lezen: https://theconversation.com/amp/marie-curie-and-her-x-ray-vehicles-contribution-to-world-war-i-battlefield-medicine-83941.             

Tegenwoordig zijn veel meer vrouwen werkzaam in de klinische fysica, zie bijgaande statistieken voor onze eigen NVKF:

                                                                           Man      Vrouw

AIOS KF                                                              40           49

Klinisch Fysicus                                             278        107

Hoogleraren                                                    13            1

Voorzitter/secretaris commissie               11            9

 

Daarnaast zijn de voorzitter van de NVKF en van de KLIFOP vrouw en hebben we dit jaar de eerste vrouwelijke hoogleraar klinische fysica ooit in Nederland verwelkomd!

Voor meer informatie over de internationale dag van de klinische fysica kun je naar de website van de IOMP, www.iomp.org/idmp. De thema-poster is hier te downloaden met daarop een (hopelijk) bekend gezicht.

presentaties over protonentherapie tijdens het NCS lustrum

De PDF's  van de presentaties over protonentherapie welke gehouden zijn tijdens het 7e lustrum van de NCS zijn beschikbaar: http://radiationdosimetry.org/documents/7th-ncs-lustrum

 

Mischa Hoogeman benoemd tot hoogleraar

Recentelijk is NVKF-lid Mischa Hoogeman bij het Erasmus Medisch Centrum benoemd tot hoogleraar hoge precisie adaptieve radiotherapie. Deze benoeming is een erkenning van Mischa’s track record op dit terrein en een uitdrukking van vertrouwen in het verdere verloop van zijn carriere. Met deze leerstoel zal hij nog meer in staat zijn een verschil te maken in dit zich snel ontwikkelende veld.

SFERD handboek 4.1

Het SFERD (stuurgroep flexibele endoscopen reiniging en desinfectie) handboek 4.1 is in het Engels verschenen. Dit handboek is op het SFERD symposium van 20 september 2017 gepresenteerd. Het handboek is te vinden op https://www.infectiepreventieopleidingen.nl/downloads/SFERDHandbook4_1.pdf

EFOMP-ESTRO-IAEA publication "Quality control in cone beam computed tomography"

EFOMP has just uploaded on its brand new website www.efomp.org  an important document entitled ‘Quality control in cone beam computed tomography’. This book is the second of the series on quality control protocols. EFOMP published the first document on ‘Quality Controls in digital mammography’ in 2015. These books are freely available and can be used as both, in-depth working guides to everyday practice and an up-to-date reference sources for medical physicists engaged in quality control of medical imaging systems. An executive summary of the CBCT protocol has been published in EFOMP official journal, Physica Medica (EJMP) (open access) and a corresponding link has been added in the efomp web page for the CBCT protocol.

 

 

Gereduceerd tarief ECR 2018 voor klinisch fysici

Mocht je van plan zijn om naar de ECR in Wenen te gaan volgend jaar, dan is het goed te weten dat voor klinisch fysici een gereduceerd tarief geldt van € 260,- in plaats van minimaal € 600,-. Je komt er voor in aanmerking wanneer je je inschrijft voor 25 oktober a.s. via een speciaal formulier vergezeld van een bewijs dat je klinisch fysicus bent. Deze afspraak is gemaakt door de EFOMP met de ESR tijdens de ESR-EFOMP leadership meeting.