Nieuws

Foto-expositie SuperHEARoes brengt kinderen met cochleair implantaat naar Rotterdam

Van dinsdag 30 mei tot en met 13 juni 2023 wordt het Kruisplein in Rotterdam omgetoverd tot de locatie van de pop-up fototentoonstelling SuperHEARoes. Deze unieke expositie in het hart van Rotterdam presenteert 20 portretten van kinderen met een cochleair implantaat (CI). Dit speciale hoortoestel dat met een operatie in het oor geplaatst wordt, kan kinderen met ernstige gehoorproblemen helpen om te leren praten, mee te doen op school en te genieten van muziek. De portretten zijn gemaakt door fotograaf Jessica van der Mast, zelf ook CI-drager.

SuperHEARoes wordt georganiseerd in het kader van het internationale ESPCI-congres. Dit congres vindt plaats van 31 mei tot en met 3 juni in de Doelen, Rotterdam. Het congres trekt wetenschappers, artsen, audiologen, logopedisten, psychologen en maatschappelijk werkers van over de hele wereld, die samenkomen om kennis en ervaringen te delen over cochleaire implantaten bij kinderen. Met trots kunnen we meedelen dat het ESPCI het grootste internationale congres is op dit gebied wereldwijd. Het congres wordt georganiseerd door het Radboudumc in Nijmegen en het Erasmus MC Rotterdam.

De foto-expositie SuperHEARoes belicht de kracht en veerkracht van kinderen met een cochleair implantaat. Elk portret toont de unieke persoonlijkheid en het potentieel van deze kinderen en geeft een inspirerend beeld van hun ervaringen en dromen. Door deze tentoonstelling midden in het bruisende centrum van Rotterdam te presenteren, willen we het bewustzijn vergroten en begrip creëren voor kinderen met gehoorverlies en de impact van cochleaire implantaten voor deze kinderen.

"We zijn heel blij om deze bijzondere tentoonstelling te presenteren tijdens het ESPCI-congres," aldus de organisatie van het congres. "De foto's vangen de moed en trots van deze kinderen en laten zien dat ze in staat zijn om volop deel te nemen aan de samenleving. We hopen dat de tentoonstelling een bron van inspiratie zal zijn voor zowel de congresdeelnemers als het brede publiek."

SuperHEARoes is een unieke gelegenheid voor zowel professionals als het grote publiek om de verhalen achter cochleaire implantaten te ontdekken en de impact ervan op het leven van kinderen te begrijpen. De tentoonstelling zal gratis toegankelijk zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van gehoorverlies en de innovatieve oplossingen die het biedt. De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door het Radboudumc, Erasmus MC en de gemeente Rotterdam. Mis deze kans niet om de foto-expositie SuperHEARoes te ervaren en de inspirerende verhalen van deze kinderen te ontdekken. Kom tussen 30 mei en 13 juni naar het Kruisplein in Rotterdam en laat je raken door de deze kinderen.

Zie hieronder voor enkele foto’s van de expositie.

 

NVKF Lustrum: dien je abstract in!

Op donderdag 28 en vrijdag 29 september 2023 vieren we het 50-jarige bestaan van de klinische fysica met het lustrumcongres. De Lustrumcommissie stelt samen met de kringen het programma open voor ingezonden presentaties. We nodigen je dan ook uit om een abstract in te dienen. Ook verwelkomen we onderwerpen waarover je afgelopen jaar al een presentatie heeft gegeven op een (inter)nationaal congres. Daarnaast worden promovendi, technisch geneeskundigen (i.o.), biomedisch technologen in de zorg en klinisch informatici (i.o.) uitgenodigd een abstract in te zenden.

Uit de inzendingen wordt, in overleg met de kringen, een selectie gemaakt van abstracts die gepresenteerd worden tijdens een van de subspecialisme overstijgende sessies. Daarnaast zal er nog ruimte zijn voor posterpresentaties.

Bovendien zullen we uit de inzendingen drie klinisch fysici (in opleiding) selecteren die in een plenaire sessie meedingen naar de Jonge Onderzoekers Prijs (JOP) 2023.

Indien je een niet-wetenschappelijke presentatie hebt, dat wel een interessant project of casus is/was die perfect past in het thema ‘Topzorg is Teamsport’ dan zien wij dat ook graag tegemoet.

Meer informatie over de richtlijnen, JOP-voorwaarden en het indienen van de abstracts vindt u hier.

Abstracts dienen uiterlijk donderdag 15 juni 2023 12.00 uur ingediend te worden.

Met veel interesse en enthousiasme zien we uw abstract(s) tegemoet!

Indien je vragen hebt, kan je een mail sturen naar congres@nvkfpaktgoud.nl

Heb je je nog niet ingeschreven voor het NVKF Lustrum? Doe dit dan snel!

NVKF Lustrum 28 en 29 september 2023

Op 4 april 2023 bestond de NVKF 50 jaar. Het tiende lustrum wordt groots gevierd op donderdag 28 en vrijdag 29 september 2023 in Omnisport Apeldoorn.

Het gouden lustrum heeft een sportief thema. Topzorg is immers teamsport. De lustrumcommissie werkt nauw samen om een optimale prestatie neer te zetten bij de organisatie van het evenement. Dus, ga jij ook mee voor GOUD?

Dit geweldige evenement wil je niet missen, dus schrijf je snel in!

Alle informatie rondom het lustrum kan gevonden worden op de website: https://nvkfpaktgoud.nl/

Voor vragen over het inschrijven of je registratie mail je naar congres@nvkfpaktgoud.nl.

Voor overige vragen mail je naar communicatie@nvkfpaktgoud.nl.

N.B. We zijn ons ervan bewust dat het totaalbedrag voor het lustrum hoger is dan voorgaande jaren. Dit komt allereerst doordat we het lustrum nu als BTW-plichtige stichting organiseren. Verder hebben we te maken met inflatie en het strikter toepassen van de GMH regels ten aanzien van sponsoring.

Urgent verzoek vanuit EFOMP

Vanuit de EFOMP heeft de NVKF het verzoek gekregen om 5-10 ziekenhuizen en de contactpersonen in Nederland te identificeren die bereid zijn deel te nemen aan het MARLIN project (zie onderstaande tekst). Indien je bereid bent aan deze enquête mee te werken, geef dit dan door aan Johan Cuijpers (jp.cuijpers@amsterdamumc.nl)  . Helaas is de reactietijd zeer kort, de deadline is volgende week dinsdag 11 april.

“EFOMP is an active partner in the European Commission MARLIN project, a SAMIRA Study on reporting and learning from patient-related incidents and near misses in radiotherapy, interventional cardiology, nuclear medicine and interventional and diagnostic radiology.

The project will support the implementation of Council Directive 2013/59/Euratom by providing a comprehensive description of the status of incident reporting and elaborating consensus guidelines with recommendations on reporting and learning from patient-related incidents and near misses in radiotherapy, interventional cardiology, nuclear medicine, and interventional and diagnostic radiology in Europe.

The project will shortly launch a survey on the practice and regulation of incident learning systems (ILSs) in Europe (EU-27 plus Norway and Switzerland) in all areas using ionising radiation in medicine, with regard to the implementation of Directive 2013/59/Euratom. 

The survey has been designed in three versions to target

national authorities
national professional societies
hospitals

We are approaching our NMOs (from the EU-27, Norway and Switzerland with the following requests:

1. to identify a representative selection of 5-10 hospitals in your country covering all radiation risk areas as well as the public and private sectors including a relevant contact person (e.g. the medical physicist in charge of incident reporting) to complete the survey targeted at hospitals.

2. to complete the survey targeted at national professional societies during the month of April. This is intended as a heads-up info. The link to the survey will be shared in a separate email early April.”

De NVKF bestaat 50 jaar!

Vandaag, 4 april 2023, bestaat de NVKF 50 jaar! Dit gouden jubileum wordt in dit lustrumjaar met diverse feestelijkheden gevierd. Dit start vandaag met een  feestelijke ALV voor onze leden van onze vereniging. In september vieren we onze verjaardag groot en sportief tijdens ons lustrumcongres.

In 1973 heeft een commissie voorbereiding onder regie van J. van de Geijn een advies gegeven voor de oprichting van een vereniging voor klinisch fysici. Destijds groeide de groep van fysici (groep van universitair opgeleiden en ingenieurs) in ziekenhuizen. Dit heeft in de vergadering van 4 april 1973 geleid tot de oprichting van onze vereniging, met ongeveer 75 leden. J. Leyten werd benoemd als eerste voorzitter. 

Heden ten dage moge we trots zijn op wat in de afgelopen 50 jaar is bereik binnen het vakgebied van de klinische fysica en de groei tot een ledenaantal van ongeveer 630!

Nieuwe locatie NVKF lustrum + inschrijving geopend

Op 4 april 2023 bestaat de NVKF 50 jaar. Het tiende lustrum wordt, zoals eerder aangekondigd, groots gevierd op donderdag 28 en vrijdag 29 september 2023. Eerder is ook aangekondigd dat het lustrum in ijsstadion Thialf gehouden zou worden. Echter, door (gasprijs) omstandigheden kan dit niet doorgaan. Gelukkig hebben we een uitstekend alternatief gevonden. Benieuwd wat de nieuwe locatie voor het lustrum is? Bekijk dan onderstaande aankondiging.

Klik hier voor de aankondiging

Vanaf vandaag is het ook mogelijk om je in te schrijven. Dit geweldige evenement wil je niet missen, dus schrijf je snel in! Om dit te stimuleren (en in deze uitdagende tijden ook zo snel mogelijk zekerheid te krijgen over onze begroting) hebben we een super early bird tarief ingesteld dat slechts geldt t/m 30 april.

Alle informatie rondom het lustrum kan gevonden worden op de website: https://nvkfpaktgoud.nl/

Voor vragen over het inschrijven of je registratie mail je naar congres@nvkfpaktgoud.nl.

Voor overige vragen mail je naar communicatie@nvkfpaktgoud.nl.

N.B. We zijn ons ervan bewust dat het totaalbedrag voor het lustrum hoger is dan voorgaande jaren. Dit komt allereerst doordat we het lustrum nu als BTW-plichtige stichting organiseren. Verder hebben we te maken met inflatie en het strikter toepassen van de GMH regels ten aanzien van sponsoring.

De Staat van de Stralingsbescherming 2022

De ANVS heeft deze ‘Staat’ in samenwerking met de toezichtpartners de Douane, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie Militaire Gezondheid, de Nederlandse Arbeidsinspectie en het Staatstoezicht op de Mijnen opgesteld. Deze ‘Staat’ presenteert de werking van het stelsel van de stralingsbescherming en de ANVS en betrokken toezichthouders reflecteren hierop. Dit gebeurt aan de hand van veelvoorkomende medische en industriële stralingstoepassingen. De belangrijkste conclusie van deze Staat is dat het stelsel van de stralingsbescherming goed werkt. Wie in Nederland woont, met straling werkt of een medische behandeling ondergaat, hoeft zich geen zorgen te maken om  blootgesteld te worden aan een te hoge stralingsdosis. Er zijn echter aandachtpunten om het systeem van stralingsbescherming veilig en toekomstbestendig te houden. Daarover staan in deze ‘Staat’ een aantal aanbevelingen.

Klik hier om het document in te zien.

 

Brief NVKF en NVKNO aan staatssecretaris VWS inzake advies gezondheidsraad Gehoorschade

Op maandag 12 december is er vanuit onze vereniging samen met de NVKNO een brief gestuurd naar de staatssecretaris van VWS i.v.m. het op 30-11-2022 verschenen advies van de gezondheidsraad over gehoorschade door

versterkte muziek.

Woensdag 14 december vindt er, o.a. over dit advies, een debat plaats in de Tweede Kamer.

Met deze brief willen we een duidelijk signaal afgeven richting de politiek, dat wij als wetenschappelijke verenigingen volledig achter het advies van de gezondheidsraad staan én dat wij ons graag willen inzetten om ‘meer kennis te ontwikkelen over de specifieke oorzaken van gehoorschade door versterkte muziek, de prevalentie ervan, de preventiemogelijkheden, de verbetering van de awareness en het periodiek evalueren van de maatregelen die genomen worden.

Portret Lars Murrer, opleider klinische fysica Radiotherapie Maastro

Vandaag is op de website van de Federatie Medisch Specislisten een portret Lars Murrer, opleider klinische fysica Radiotherapie bij Maastro, gepubliceerd. 

Het is een mooi, persoonlijk portret dat een goed kijkje geeft in de rol van opleider. 

klik hier om het portret te lezen.

Wetenschaps- en innovatieprijs Federatie Medisch Specialisten

In 2023 wordt er opnieuw een wetenschaps- en innovatieprijs uitgereikt door de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Met de wetenschaps- en innovatieprijs wil de FMS de medisch specialist in zijn/haar rol als wetenschapper meer voor het voetlicht brengen.

De prijs zal worden uitgereikt aan het beste ‘innovatieve’ onderzoek dat ofwel gericht is op ontwikkeling van nieuwe diagnostiek en behandeling ofwel op vernieuwing in de organisatie van zorg, en in elk geval aantoonbaar heeft geleid tot verbetering van een zorgproces. Het multidisciplinaire karakter kan hier ook de samenwerking met niet-medische disciplines zijn. Het gaat om een onderzoek en niet om een innovatief idee of project.

Vanuit de NVKF dragen wij heel graag innovatief onderzoek aan! Denk jij dat jouw onderzoek voldoet aan de hierboven beschreven criteria, meldt dit voor 1 december via secretariaat@nvkf.nl. De commissie W&I zal uit de inzendingen een keuze maken en deze indienen bij de FMS. Een onafhankelijke vakjury van de FMS selecteert uiteindelijk een top 3 vanuit alle wetenschapsverenigingen. De winnaar wordt tijdens een feestelijke uitreiking in juni 2023 bekend gemaakt.

Meer informatie is te vinden op: https://demedischspecialist.nl/nieuwsoverzicht/nieuws/wie-wint-de-wetenschaps-en-innovatieprijs-2023 of kan gevraagd worden via de commissie W&I.