Datum van inzending
maandag 06 november 2017 10:43

Start openbare kritiekronde NTA 8009 veiligheidssysteem

NTA 8009 ‘Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen’ wordt gereviseerd. Belanghebbenden kunnen tot 22 december 2017 commentaar leveren op de oude NTA 8009. Het commentaar wordt verwerkt in de ontwikkeling van de nieuwe NEN norm 8009.

Patiëntveiligheid is één van de belangrijkste onderwerpen binnen de Nederlandse ziekenhuizen. Het continu bewaken en beheersen van de risico’s om veilige zorg te kunnen leveren blijft dagelijks de aandacht vragen. Het doel van de oude NTA 8009 en nieuwe NEN 8009 was en blijft de patiëntveiligheid en daarmee de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Het streven is het aantal vermijdbare fouten te minimaliseren, waarbij het voorkomen van vermijdbare schade en sterfte de ambitie is.

De NEN leert graag van uw ervaringen met patiëntveiligheid en het gebruik van de NTA. Tot 22 december kunt u commentaar en suggesties voor verbetering geven op NTA 8009 via www.normontwerpen.nen.nl . Na registratie van uw naam, organisatie en email adres krijgt u toegang tot de norm. Per paragraaf kunt u aangeven waarom u de tekst wilt verbeteren en hoe de nieuwe tekst er volgens u uit moet zien. De NEN commissie NTA 8009, bestaande uit een advies- en een besluitvormingscommissie, zal de commentaren en eventuele tegengestelde suggesties verwerken tot de tekst voor de NEN 8009. Voor meer informatie kunt u Michaël Lansbergen (m.lansbergen@zgt.nl) benaderen, hij neemt namens de Federatie deel aan de adviescommissie.