Datum van inzending
maandag 07 januari 2019 10:35

Nieuwjaarsgroet

Beste leden,

Om te beginnen wil ik alle leden een heel mooi, gezond en stralend 2019 toewensen! Wat betreft de NVKF zal het nog een uitdaging worden om alle hoogtepunten van 2018 te overtreffen. Voor mij waren dat toch wel de première van onze NVKF film en het fantastische muzikale lustrumcongres. 

Daarnaast zijn er een aantal hele belangrijke stappen gezet naar verdere professionalisering van ons beroep en onze vereniging. Na een geslaagd werkbezoek van VWS en het Zorginstituut aan het UMCU hebben we de aanvraag voor opname van de klinisch fysicus in artikel 3 van de wet BIG ingediend. Alle inspanningen van de voorafgaande periode kwamen daarbij samen: onze film is vertoond en ons verhaal duidelijk verteld, de goede relatie met de Federatie en andere wetenschappelijke verenigingen heeft tot hun steun en goede inbreng geleid. We hebben een goed, door de ALV vastgesteld, position paper bij de aanvraag meegestuurd. Alle puzzelstukjes zijn gelegd, meer hebben we niet kunnen doen. Ik ben heel benieuwd hoe het adviseringstraject van het Zorginstituut er uit gaat zien komend jaar.

Intussen zijn de eerste SKMS projecten van start gegaan en worden we daarbij ondersteund door onze nieuwe beleidsmedewerkster Anne Bijlsma. Dat kan niet anders dan gaan vliegen. Komend jaar verwachten we de oplevering van de NVKF kennisagenda en het kwaliteitsbeleidsplan. Het bestuur is voornemens om deze input te gebruiken voor een meerjarenbeleidsplan waarin we het toekomstbeeld van ons beroep voor de komende periode zullen gaan neerzetten.

Een start is daarmee ook gemaakt door de COMBO, ter voorbereiding van de Delphi sessie die in het najaar is georganiseerd door het BOLS. Het doel daarvan is om voor de periode vanaf 2021 een nieuwe bandbreedte te bepalen voor het jaarlijks aantal toe te kennen opleidingsplaatsen. Daarvoor is het ook nodig om naar de ontwikkelingen om ons heen en van ons beroep te kijken. Wat gaat bijvoorbeeld de vlucht die Artificial Intelligence nu neemt voor ons vak betekenen? Nieuwe therapeutische behandelingen zijn steeds meer op het individu toegesneden, bijvoorbeeld bij MRI gestuurde radiotherapie, maar ook nieuwe radionuclidentherapieën, die nu echt lijken te gaan doorbreken. Als klinisch fysicus zijn wij verantwoordelijk voor de dosimetrie en daar moeten we ook actief het voortouw in gaan nemen. In ieder geval is het duidelijk dat de nieuwe protonencentra veel van onze inzet zullen vragen. Onze capaciteit zal hierop moeten worden aangepast, maar we zullen ook onze toekomstige collega’s met de juiste kennis en vaardigheden moeten gaan opleiden. Daarom zal het beleidsplan in nauwe samenwerking met de OKF moeten worden opgesteld. 

De Koepel Medische Technologie waarin wij  al jaren actief participeren heeft de praktijkgids medische informatietechnologie uitgebracht. Een primeur is dat de praktijkgids op de Zorg&ICT beurs aan ofwel de minister of secretaris generaal van VWS officieel aangeboden zal gaan worden. Voor 2019 is het doel om MTintegraal te gaan omvormen naar een breder platform voor de Koepel.

Als laatste punt wil ik toch een minder rooskleurig punt aanstippen. De ziekenhuiszorg mag zoals is afgesproken in het hoofdlijnenakkoord steeds minder groeien, terwijl de verwachte vraag wel groter wordt. Het afgelopen jaar hebben we al gezien dat twee ziekenhuizen het niet gered hebben. Mijn vakgroep en ikzelf persoonlijk zijn daar direct door geraakt. De vraag is hoe wij als klinisch fysici de ziekenhuizen kunnen helpen bij het reduceren van kosten. Misschien door het ter discussie stellen van regeltjes zonder toegevoegde waarde en het sterker op kosten afwegen van investeringen. Laten we ook hierover met elkaar de discussie aangaan en onze stem laten horen.

Ik hoop jullie allemaal weer te ontmoeten komend jaar, bijvoorbeeld tijdens het Woudschoten congres waar we voor het eerst onze voorjaars-ALV zullen organiseren.

Nogmaals alle goeds gewenst voor 2019 namens het hele bestuur!  

Lieke Poot
voorzitter NVKF