Datum van inzending
maandag 15 januari 2018 09:24

Nieuwjaarsblog van de voorzitter

De kop is er voor mij alweer af voor 2018. Afgelopen vrijdag 12 januari was er de tweede editie van de nascholingsdag ‘stralingsbescherming in het ziekenhuis’ voor klinisch fysici/geregistreerd stralingsdeskundigen. Op zulke dagen realiseer ik me elke keer weer hoeveel collectieve kennis we met z’n allen bezitten en hoe goed het is dit dat we de NVKF hebben om deze kennisuitwisseling tot stand te brengen, en ieders kennisniveau weer verder te verhogen. Zulke dagen zijn echt een beetje genieten voor mij en ik lever graag mijn bijdrage hieraan.

In deze periode van het jaar gaat het reflecteren op dit soort dingen meer vanzelf. Rond de feestdagen heb ik van een fijne vakantie genoten met het gezin, hoewel het opruimen van de zolder pas echt voldoening gaf toen het klaar was. In de vakantie ruim je eigenlijk je hoofd ook weer eens goed op, en kijk je wat je wil bewaren en wat je liever weg wilt gooien. Als ik terugkijk op 2017 hebben we denk ik weer best belangrijke stappen gezet met elkaar, veel om te bewaren dus. En als je iets weggooit creëert het weer ruimte voor nieuwe dingen. Met dit stukje tekst doe ik een poging om dat inzichtelijk te maken.

Het proces van de clustervorming binnen de opleiding is afgerond door het Consilium. Mooi dat alle clusters nu bekend en vastgesteld zijn. We kunnen nu verder met het verder invulling geven van de inhoudelijke samenwerking binnen het opleidingscluster. Daarnaast kunnen we nu verder met het verder vormgeven van het toewijzingsproces van opleidingsplaatsen aan de aan de clusters deelnemende instituten. De in 2017 nieuw opgerichte ComOp zal zich hier mee bezig gaan houden, en volgende week is de officiële kick-off van de commissie. Komend jaar gaan we aan BOLS, het instituut dat verantwoordelijk is voor het adviseren aan VWS over het toe te kennen aantal opleidingsplaatsen,  informatie aanleveren over onze nieuwe behoefteraming. De COMBO heeft op dit moment een enquête uitstaan die belangrijk is voor het kunnen inschatten van de behoefte voor de komende jaren. We willen goed beslagen ten ijs komen bij BOLS, en een realistische schatting kunnen maken. Dus voor iedereen die hem nog niet heeft ingevuld het verzoek om dit toch even te doen.

We hebben het thema ‘naar buiten’ vorig jaar prominent op de agenda gehad. Er is een communicatieplan gemaakt en gepresenteerd door de ComCom en er zijn opnames gemaakt voor nieuwe NVKF videos, die in 2018 uitgebracht gaan worden. Zichtbaarheid van ons mooie vak is belangrijk, in een dynamisch werkveld met nieuwe beroepen en technologische innovaties. Dit thema zal ons nog wel even bezig houden, want dit is iets wat je niet binnen korte tijd realiseert en nog wel even wat missionariswerk zal vragen. Ik denk niet alleen van het bestuur en de ComCom, maar we moeten ons realiseren dat we eigenlijk allemaal ambassadeur van ons mooie vak zijn. En het is tegenwoordig ook nog eens laagdrempelig mogelijk om nieuws zelf aan de buitenwereld te laten weten, hiervoor zijn we niet meer afhankelijk van persvoorlichters en communicatieadviseurs. Dus als we ons allemaal komend jaar voornemen om eens een leuk nieuwtje, of gewoon iets interessants dat je hebt meegemaakt in je dagelijkse praktijk, op Linkedin, twitter of misschien zelfs Facebook te zetten, hebben we al een paar honderd nieuwsberichten ons collectieve netwerk ingestuurd, dat ongetwijfeld uit een paar miljoen mensen bestaat. Ik ben er zelf al mee begonnen en ik merk uit reacties uit soms onverwachte hoek dat de berichten goed gelezen worden, en de mensen echt positief verrast zijn over waar we ons allemaal mee bezig houden. Helaas is in 2017 niet alles gelukt wat we gehoopt hadden. Vooral de contacten met landelijke media hebben nog niet tot veel extra exposure geleid, ik vind het zelf erg jammer dat onze landelijke VIM analyse niet door de media is opgepikt, ondanks pogingen daartoe. Maar we geven de hoop niet op en zullen hierover ook nauw contact onderhouden met de communicatieafdeling van de Federatie. 

Samenwerking met andere verenigingen is versterkt binnen de Federatie en de Koepel medische technologie. Binnen de Federatie zijn we nu goed aangesloten bij richtlijnontwikkeling, waar we voorheen nog wel eens de boot misten. Binnen de Koepel medische technologie zijn een aantal nieuwe beroepsverenigingen aangesloten, waaronder de vDMSH en de NVvTG. Daarmee hebben we nu alle partijen aan tafel die zich bezig houden met medische hulpmiddelen en daarmee dekken we nu de hele scope van het Convenant medische technologie af. Dit betekent dat de Koepel nu in het zadel zit om een goede gesprekspartner te kunnen zijn voor de IGJ en NVZ, en dat is waar we ook komend jaar verder op zullen inzetten.

Komend jaar hebben we weer een hoop mooie dingen waar we naar uit kunnen kijken. Het eerste protonencentrum gaat binnen een paar weken de eerste patiënten behandelen. Een mooie doorbaak binnen de radiotherapie en goed voor patiënten in Nederland dat we deze zorg kunnen gaan aanbieden. Een uitdaging voor onze collega’s die werkzaam zijn binnen deze centra. Het heeft een aantal nieuwe collega’s uit het buitenland naar ons toe gebracht, een aantal ervan heb ik afgelopen jaar al mogen ontmoeten. Zij brengen nieuwe kennis mee die wij zelf nog niet bezaten, en wij zullen deze kennis graag verder samen met hen gaan uitbouwen. Heel veel succes gewenst aan hen die hierbij direct betrokken zijn.

In 2018 zullen de eerste SKMS projecten van start gaan en hopelijk ook al afgerond worden. Mooi dat we door middel van deze financieringsbron slagvaardiger kunnen worden bij het ontwikkelen van richtlijnen, en dat de commissie Kwaliteit bij hun werkzaamheden ondersteund wordt. Een van de projecten die gaat lopen is de witte vlekken analyse. De bedoeling van dit project is dat de hiaten in kennis en kwaliteitsrichtlijnen in kaart worden gebracht en hieruit een kennisagenda opgebouwd kan worden. Kwaliteit en wetenschap gaan hierbij hand in hand. Want je kan alleen weten of een kwaliteitsverbeterende maatregel zin heeft als je dit door middel van wetenschappelijk onderzoek kan aantonen. De kennisagenda van de wetenschappelijke vereniging kan gebruikt worden om subsidieaanvragen voor nieuwe projecten te ondersteunen, van de KNO vereniging weten we dat dit goed werkt.

We zijn als bestuur aan het onderzoeken hoe we de hoogleraren met een klinisch fysische leerstoel  een grotere rol kunnen geven en meer met elkaar in verbinding kunnen brengen. We hebben onder onze leden inmiddels 16 werkzame hoogleraren, en daarnaast nog een aantal emeriti. In 2017 zijn er weer 3 leerstoelen bij gekomen. Daar kunnen we echt trots op zijn. We zijn per slot van rekening een wetenschappelijke vereniging. Als een van de mooiste voorbeelden van vorig jaar wat er bereikt kan worden op dit gebied wil ik graag nog de klinische introductie van de MR-LINAC noemen.

Afgelopen jaren heeft de commissie stralingshygiene een hele belangrijke rol gespeeld bij de juiste beschrijving van de taken en verantwoordelijkheden van de klinisch fysicus in het nieuwe Bbs, die over twee weken van kracht wordt. Heel erg belangrijk voor ons dat dit goed geregeld is Nog niet alle ministeriële regelingen zijn op dit moment gepubliceerd, maar de belangrijkste basis is gelegd. De goede contacten met de overheid en vasthoudendheid van de leden van de commissie stralingshygiene hebben zich nu dubbel en dwars terugbetaald. 

Deze verankering van de klinisch fysicus in de Bbs is een mooie stap, maar hiermee hebben we ook nog grotere ambities. Met het afgelopen jaar vastgestelde positioning paper en professioneel statuut hebben we de aanzet gemaakt voor verdere lobby voor opname van de klinisch fysicus in artikel 3 van de wet BIG. Dit is een lobby waar echt een lange adem voor nodig is, vorig jaar heeft het vanwege de kabinetswissel grotendeels stilgelegen. Nu gaat de Federatie onze lobby, samen met die voor de klinisch chemici weer oppakken. We hopen dat we daarin dit jaar concrete stappen kunnen zetten. Ook onze Europese lobby is belangrijk, we merken dat de EFOMP goed aan tafel zit bij de ontwikkeling van Europese wetgeving, bijvoorbeeld op het gebied van straling. Ad Maas zal ons in 2018 gaan vertegenwoordigen als voorzitter van de professional matters committee en Adriaan Lammertsma zal starten als vice chair van de Education & Training Committee, waar we heel blij mee zijn.

In 2018 gaan we ons 45-jarig lustrum vieren. De lustrumcommissie heeft een mooie locatie gevonden en het belooft een prachtig programma te worden waar muziek in zit. Ik hoop iedereen daar in oktober te kunnen begroeten.

Ik wil de vele collega’s bedanken die zich zo intensief inzetten voor de NVKF, met elkaar staan we sterk en kunnen we heel veel bereiken. Als je dit leest en denkt dat je je zou willen aanmelden om ook actief te worden binnen de NVKF schroom niet mij daarvoor te benaderen, dan kunnen we kijken of er een passende activiteit te vinden is. Als je een andere reden hebt om op dit stukje te willen reageren doe dat dan ook vooral, je kunt je een mail sturen naar l.poot@isala.nl. Iedereen in ieder geval een heel inspirerend, gezond en gelukkig 2018 gewenst!

Lieke Poot namens het bestuur NVKF