Kruimelpad
- NVKF
- SKMS
SKMS
Achtergrond
Het Ministerie van VWS en de FMS zijn in 2009 overeengekomen dat een vast bedrag van het specialistenhonorarium wordt gereserveerd voor de bevordering van het kwaliteitsbeleid van medisch specialisten. Dit geld wordt beheerd door de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS) en kan door medisch specialisten gebruikt worden voor kwaliteitsbevorderende projecten.
Dit zijn projecten die bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit en transparantie van de medisch-specialistische zorg; denk aan richtlijnontwikkeling, (door)ontwikkeling van kwaliteitsvisitaties en –registraties maar ook het opstellen van kennisagenda’s en kwaliteitsbeleid voor de langere termijn. Aanvragen voor financiering van een project via SKMS kunnen alleen via de wetenschappelijke vereniging of de FMS worden ingediend. Zie ook de SKMS pagina op de website van de FMS voor meer informatie.
Hoe werkt een SKMS aanvraag binnen de NVKF?
Als NVKF kunnen we zelf SKMS projecten initiëren die een bijdrage leveren aan de doelstellingen van de NVKF zoals geformuleerd in onze beleidsplannen, passend binnen ons kwaliteitsbeleid en binnen de SKMS kaders (te vinden in de zogeheten kaderbrief, de meest recente versie is op te vragen via onze beleidsmedewerkers). Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de leidraad "3D-printen voor klinische toepassingen". Daarnaast kunnen we meedoen aan projecten die zijn opgezet door andere wetenschappelijke verenigingen of kunnen we via de FMS aan een breed SKMS project met meerdere verenigingen deelnemen.
Een SKMS project vanuit de NVKF start natuurlijk met een goed idee en draagvlak daarvoor bij meerdere personen, of het nu gaat om een commissie, kring, kennisplatform of een andersoortige groep leden. Het projectidee kan worden aangemeld bij de Commissie Kwaliteit (bureau@nvkf.nl) die het vervolgens bespreekt op een vergadering. Bij goedkeuring kan de SKMS aanvraag verder worden uitgewerkt in overleg met de CK en met ondersteuning van de beleidsmedewerkers van het NVKF bureau. Zij adviseren over de vorm van de aanvraag, zodat die goed past bij de SKMS kaders, en helpen bijvoorbeeld met het opstellen van de projectbegroting.
Naast de ondersteuning bij het aanvraagproces door CK en beleidsmedewerkers, zijn uiteraard de inhoudsdeskundigen die het project initiëren essentieel. Hoewel de groep die de aanvraag schrijft kan verschillen van de uiteindelijke werkgroep, is het essentieel om al bij de aanvraag duidelijk te hebben wie de voorzitter van de werkgroep wordt. De verdere samenstelling van de werkgroep wordt mede bepaald door het aantal wetenschappelijke verenigingen dat mee wil doen aan het SKMS project (officieel "adhesie betuigt") en, afhankelijk van het niveau waarop betrokkenheid wenselijk is, eventueel ook zelf een werkgroeplid afvaardigt.
De SKMS programmacommissie beoordeelt de ingediende projectaanvraag aan de hand van de SKMS kaders en bepalen na eventuele hoor en wederhoor of een aanvraag wordt goedgekeurd. Na goedkeuring worden de kwaliteitsgelden ter beschikking gesteld aan het project. De werkgroep kan dan van start, en wordt tijdens het project ondersteund door medewerkers van het Kennisinstituut van de FMS, die ruime ervaring hebben met het schrijven van richtlijnen.
Contact
Wil je meer weten over SKMS projecten binnen de NVKF en/of zelf een projectidee indienen? Neem dan contact op met onze beleidsmedewerkers via bureau@nvkf.nl.