Kruimelpad
- NVKF
- Wet BIG: Rapport Zorginstituut Klinisch Fysicus Aan de Tweede Kamer
Wet BIG: Rapport Zorginstituut Klinisch Fysicus aan de Tweede Kamer
Op 25 augustus j.l. heeft het NVKF bestuur een brief ontvangen van de minister van VWS, Ernst Kuipers. Tevens hebben we het definitieve rapport van het Zorginstituut ontvangen, dat op 14 februari door hen opgeleverd was, maar nog niet eerder met ons gedeeld. In zijn brief geeft de minister aan dat hij voornemens is het advies van het Zorginstituut over te nemen om de klinisch fysicus op te nemen in artikel 3 van de wet BIG, met uitzondering van de differentiaties audiologie en videologie. De reden daarvoor is dat opname in artikel 3 is gebaseerd op de noodzaak dat de klinisch fysicus de voorbehouden handeling ‘het verrichten van handelingen waarbij gebruik wordt gemaakt van radioactieve stoffen of toestellen die ioniserende straling uitzenden’ zelfstandig moet kunnen verrichten. Hierover is dus positief geoordeeld. Echter heeft de minister geconcludeerd dat deze voorbehouden handeling niet van toepassing is voor de differentiaties audiologie en videologie. Bij het aanvragen van de opname in artikel 3 hadden we dit risico reeds voorzien, en daarom ook toetsing op basis van het tuchtrechtcriterium aangevraagd. Deze toetsing is door het Zorginstituut niet uitgevoerd, omdat zij van mening zijn dat opname van de gehele beroepsgroep gerechtvaardigd is als een groot deel ervan voldoet aan het voorbehouden handeling criterium. De minister denkt daar dus anders over, ook vanwege een precedent bij een andere beroepsgroep, en heeft daarom het Zorginstituut gevraagd om alsnog aanvullend een toetsing uit te voeren op het tuchtrechtcriterium voor de audiologen en videologen, conform onze aanvraag. Of er een noodzaak is tot publiekrechtelijk tuchtrecht, wordt in hoofdzaak beoordeeld aan de hand van de vraag of de patiënt zich in een zeer afhankelijke en kwetsbare positie ten opzichte van de beroepsbeoefenaar bevindt.
Het is een enorme mijlpaal voor ons beroep en onze vereniging dat de minister aangeeft om opvolging te geven aan het advies om de klinisch fysicus op te nemen in artikel 3 van de wet BIG voor de stralende differentiaties. Vele besturen voor ons hebben hier aan bijgedragen door dit bij herhaling te bepleiten. Eerder heeft dit geleid tot opname in artikel 34 van de wet BIG, hetgeen nu ook een belangrijke voorwaarde is gebleken bij de beoordeling door het Zorginstituut. Wij hebben als bestuur bij herhaling en met een lange adem heel veel werk verzet, in goede samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten en belangrijke stakeholders als de NVRO, NVNG en NVvR om uiteindelijk dit resultaat te bereiken.
Tegelijkertijd is het een enorme teleurstelling en zorg dat dit besluit nog niet genomen is voor de audiologen en videologen. Wij hebben er echter vertrouwen in dat het Zorginstituut onze aanvraag en argumentatie zorgvuldig gaat beoordelen. Het bestuur gaat binnenkort met het Zorginstituut in gesprek om onze aanvraag verder toe te lichten en te onderbouwen, en zal afspraken maken met het ministerie van VWS over het tijdpad van deze aanvullende adviesaanvraag. We hebben al een lang traject achter de rug, dus wij zijn van mening dat deze aanvraag met prioriteit doorgezet moet worden. We zullen er onze uiterste best voor doen om te zorgen dat we als één beroep naar artikel 3 gaan!
Alle stukken, behalve de brief van de minister aan de NVKF, zijn inmiddels openbaar gemaakt en op de https://nvkf.nl/nl/document/wet-big-rapport-zorginstituut-klinisch-fysicus-aan-de-tweede-kamer” te downloaden.