Nieuws

Inaugurele reden Carola van Pul en Coen Hurkmans

Vanmiddag hebben collega klinisch fysici Carola van Pul en Coen Hurkmans beiden hun inaugurele reden uitgesproken met aanwezigheid van een groot publiek. 

 

De titel van de rede van Coen luidt ‘klinische fysica radiotherapie: leren, innoveren, implementeren en valideren’

Binnen zijn leerstoel richt hij zich op implementatie en validatie van geavanceerde bestralingstherapieën. Een belangrijk onderzoeksonderwerp zal de verbetering en het efficiënte gebruik van MR-beeldvorming zijn voor behandelplanning en real-time tracking tijdens bestralingstherapie. AI heeft het potentieel om de beeldreconstructie te versnellen en de weg te openen naar realtime, online adaptieve herplanning en straling. 

 

Carola heeft in haar rede ‘physics for diagnosing and monitoring’ speciale aandacht voor patiëntmonitoring en alarmering voor neonatale intensive care. In het afgelopen decennium heeft haar werk zich geconcentreerd op de ontwikkeling en implementatie van nieuwe sensor- en monitoringtechnieken voor de klinische praktijk, en op AI-benaderingen die ook worden onderzocht om achteruitgang bij deze kleine baby's in een eerder stadium te voorspellen.

 

Prachtig gesproken allebei! Van harte proficiat! 

 

In de ochtend vond een TU/e MedTech Day symposium plaats met als titel 'Clinical Physics; from ideas to clinical implementation'. 

 

De gehele reden is terug te bekijken via 

https://www.tue.nl/en/our-university/calendar-and-events/07-06-2024-double-inaugural-lecture-professors-carola-van-pul-coen-hurkmans

Uitnodiging NVKF congres Noordwijkerhout

De congrescommissie heeft het genoegen jullie hierbij uit te nodigen voor het jaarlijkse NVKF-congres op donderdag 3 en vrijdag 4 oktober 2024 met als thema: “FLOW”, voor de eerste keer op een nieuwe locatie in Noordwijkerhout!

In het plenaire gedeelte zal het thema vorm worden gegeven door middel van een aantal gevarieerde lezingen op donderdag en vrijdag. Op vrijdagmiddag zal als vanouds worden gestreden om de Jonge Onderzoekers Prijs (JOP). Daarnaast zorgen de kringen op beide dagen weer voor aansprekende parallelsessies.

Wil je kans maken op de JOP, een bijdrage leveren aan een van de parallelsessies, of in één minuut een powerpitch geven tijdens de plenaire sessie op donderdagochtend, lees dan hier hoe je een abstract kunt indienen!

De inschrijving voor het congres is vanaf nu beschikbaar, via deze link. De kosten bedragen tot en met 5 juli € 330,- . Betaling voor deelname aan het congres vindt plaats d.m.v. iDEAL. Bij een inschrijving vanaf 6 juli vervalt de early bird korting à €50,-. Na 19 augustus is het niet meer mogelijk je nog in te schrijven voor het congres. Na inschrijven ontvang je een e-mail ter bevestiging. Voor emeriti en studenten geldt een apart tarief, meld je in dit geval bij het secretariaat voor de procedure.

Bij annulering tot 31 juli wordt € 25,- administratiekosten in rekening gebracht, bij annulering vanaf 1 augustus moeten wij het volledige inschrijfgeld in rekening brengen.

Het aantal beschikbare hotelkamers in het congrescentrum is ruim voldoende. Een kamer reserveren kan tot uiterlijk 31 augustus. Het reserveren van een eenpersoonskamer kan hier (betalingswijze: iDEAL) of hier (betalingswijze: creditcard). Kosten bedragen €149,90 per kamer per nacht, inclusief ontbijt. De verschuldigde toeristenbelasting à €2,45 per nacht betaal je bij aankomst in het hotel. Reis je liever woensdag alvast naar Noordwijkerhout, dan boek je eenvoudig ook een voorovernachting.

Voor wat betreft de bereikbaarheid. Bij het congrescentrum is voldoende parkeergelegenheid. Kom je met het openbaar vervoer? Vanaf station Leiden Centraal zal gratis vervoer geregeld worden per touringcar, namelijk op woensdagavond (omstreeks 21:00u), en op donderdagochtend (tussen 8:30u en 9:00u). Vrijdagmiddag na afloop van het cogres zal er ook busvervoer zijn richting Leiden Centraal. Hiervoor hebben we een indicatie nodig van het aantal mensen dat hiervan gebruik wil maken. Indien je van plan bent van de bussen gebruik te maken, geef dit dan op het inschrijfformulier aan.

Net als vorig jaar is er ook dit jaar ruimte gereserveerd in het programma voor het volgen van een workshop. De conceptversie van het programma is onderaan dit bericht in te zien. Het programma zal regelmatig worden geüpdatet. Er wordt op dit moment nog volop gewerkt aan de invulling van het programma en de workshops. De inschrijving voor de workshops volgt dan ook later. De link naar de inschrijving hiervoor wordt als eerste verspreid onder degenen die zich al hebben ingeschreven voor het congres. Schrijf je dus direct in voor het congres, dan ben je ook als eerste op de hoogte van de workshops.

Wij hopen dat het vooruitzicht van het congres op de nieuwe locatie jullie aanspreekt en dat we jullie allemaal mogen verwelkomen in Noordwijkerhout!


Met vriendelijke groeten,
namens de NVKF congrescommissie,

Laura Bogers, Maurice Janssen, Germaine Jongen, Shaliza Merchant, Bastiaan van Nierop, Robbert-Jan Miserus

AttachmentSize
File Programma 2024_v4.docx66.98 KB

Wisseling voorzitter NVKF

Op 28 en 29 september hadden we een sportief lustrumcongres in Omnisport te Apeldoorn. Een prachtige bijeenkomst waar we met elkaar het 50-jarig bestaan van de NVKF hebben gevierd onder het motto “NVKF pakt goud – Topzorg is teamsport”.

Op de eerste dag van het congres heeft Lieke Poot de voorzittershamer overgedragen aan Mariken Zijlmans. Maar liefst 8 jaar heeft Lieke de NVKF aangestuurd. Zij heeft met haar drive en ambitie de zichtbaarheid en positionering van de NVKF enorm vergroot en de NVKF gebracht tot de bloeiende vereniging die zij nu is. De NVKF leden hebben op prachtige wijze afscheid van Lieke genomen: een mooi overzicht van haar voorzittersperiode door oud-bestuurslid Jeroen van de Kamer, een minutenlange staande ovatie van de aanwezige leden en het lied “Dag Lieke”, uitgevoerd door de Klifpop Reunion Band.

Het bestuur heeft, als kroon op het werk, Lieke onderscheiden met de gouden NVKF speld, als dank voor haar bijzondere verdiensten ten aanzien van zichtbaarheid en positionering van het vak en de vereniging.

Mariken Zijlmans, onze nieuwe voorzitter, hield hierna haar “maidenspeech”. Zij nam ons mee in haar geschiedenis met de NVKF en vatte de reis die wij met elkaar hebben gemaakt mooi samen. Voor de toekomst zijn haar sleutelwoorden: professionaliseren, kennis organiseren, collectieve verantwoordelijkheid en verbinding.

 

Foto-expositie SuperHEARoes brengt kinderen met cochleair implantaat naar Rotterdam

Van dinsdag 30 mei tot en met 13 juni 2023 wordt het Kruisplein in Rotterdam omgetoverd tot de locatie van de pop-up fototentoonstelling SuperHEARoes. Deze unieke expositie in het hart van Rotterdam presenteert 20 portretten van kinderen met een cochleair implantaat (CI). Dit speciale hoortoestel dat met een operatie in het oor geplaatst wordt, kan kinderen met ernstige gehoorproblemen helpen om te leren praten, mee te doen op school en te genieten van muziek. De portretten zijn gemaakt door fotograaf Jessica van der Mast, zelf ook CI-drager.

SuperHEARoes wordt georganiseerd in het kader van het internationale ESPCI-congres. Dit congres vindt plaats van 31 mei tot en met 3 juni in de Doelen, Rotterdam. Het congres trekt wetenschappers, artsen, audiologen, logopedisten, psychologen en maatschappelijk werkers van over de hele wereld, die samenkomen om kennis en ervaringen te delen over cochleaire implantaten bij kinderen. Met trots kunnen we meedelen dat het ESPCI het grootste internationale congres is op dit gebied wereldwijd. Het congres wordt georganiseerd door het Radboudumc in Nijmegen en het Erasmus MC Rotterdam.

De foto-expositie SuperHEARoes belicht de kracht en veerkracht van kinderen met een cochleair implantaat. Elk portret toont de unieke persoonlijkheid en het potentieel van deze kinderen en geeft een inspirerend beeld van hun ervaringen en dromen. Door deze tentoonstelling midden in het bruisende centrum van Rotterdam te presenteren, willen we het bewustzijn vergroten en begrip creëren voor kinderen met gehoorverlies en de impact van cochleaire implantaten voor deze kinderen.

"We zijn heel blij om deze bijzondere tentoonstelling te presenteren tijdens het ESPCI-congres," aldus de organisatie van het congres. "De foto's vangen de moed en trots van deze kinderen en laten zien dat ze in staat zijn om volop deel te nemen aan de samenleving. We hopen dat de tentoonstelling een bron van inspiratie zal zijn voor zowel de congresdeelnemers als het brede publiek."

SuperHEARoes is een unieke gelegenheid voor zowel professionals als het grote publiek om de verhalen achter cochleaire implantaten te ontdekken en de impact ervan op het leven van kinderen te begrijpen. De tentoonstelling zal gratis toegankelijk zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van gehoorverlies en de innovatieve oplossingen die het biedt. De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door het Radboudumc, Erasmus MC en de gemeente Rotterdam. Mis deze kans niet om de foto-expositie SuperHEARoes te ervaren en de inspirerende verhalen van deze kinderen te ontdekken. Kom tussen 30 mei en 13 juni naar het Kruisplein in Rotterdam en laat je raken door de deze kinderen.

Zie hieronder voor enkele foto’s van de expositie.

 

NVKF Lustrum: dien je abstract in!

Op donderdag 28 en vrijdag 29 september 2023 vieren we het 50-jarige bestaan van de klinische fysica met het lustrumcongres. De Lustrumcommissie stelt samen met de kringen het programma open voor ingezonden presentaties. We nodigen je dan ook uit om een abstract in te dienen. Ook verwelkomen we onderwerpen waarover je afgelopen jaar al een presentatie heeft gegeven op een (inter)nationaal congres. Daarnaast worden promovendi, technisch geneeskundigen (i.o.), biomedisch technologen in de zorg en klinisch informatici (i.o.) uitgenodigd een abstract in te zenden.

Uit de inzendingen wordt, in overleg met de kringen, een selectie gemaakt van abstracts die gepresenteerd worden tijdens een van de subspecialisme overstijgende sessies. Daarnaast zal er nog ruimte zijn voor posterpresentaties.

Bovendien zullen we uit de inzendingen drie klinisch fysici (in opleiding) selecteren die in een plenaire sessie meedingen naar de Jonge Onderzoekers Prijs (JOP) 2023.

Indien je een niet-wetenschappelijke presentatie hebt, dat wel een interessant project of casus is/was die perfect past in het thema ‘Topzorg is Teamsport’ dan zien wij dat ook graag tegemoet.

Meer informatie over de richtlijnen, JOP-voorwaarden en het indienen van de abstracts vindt u hier.

Abstracts dienen uiterlijk donderdag 15 juni 2023 12.00 uur ingediend te worden.

Met veel interesse en enthousiasme zien we uw abstract(s) tegemoet!

Indien je vragen hebt, kan je een mail sturen naar congres@nvkfpaktgoud.nl

Heb je je nog niet ingeschreven voor het NVKF Lustrum? Doe dit dan snel!

NVKF Lustrum 28 en 29 september 2023

Op 4 april 2023 bestond de NVKF 50 jaar. Het tiende lustrum wordt groots gevierd op donderdag 28 en vrijdag 29 september 2023 in Omnisport Apeldoorn.

Het gouden lustrum heeft een sportief thema. Topzorg is immers teamsport. De lustrumcommissie werkt nauw samen om een optimale prestatie neer te zetten bij de organisatie van het evenement. Dus, ga jij ook mee voor GOUD?

Dit geweldige evenement wil je niet missen, dus schrijf je snel in!

Alle informatie rondom het lustrum kan gevonden worden op de website: https://nvkfpaktgoud.nl/

Voor vragen over het inschrijven of je registratie mail je naar congres@nvkfpaktgoud.nl.

Voor overige vragen mail je naar communicatie@nvkfpaktgoud.nl.

N.B. We zijn ons ervan bewust dat het totaalbedrag voor het lustrum hoger is dan voorgaande jaren. Dit komt allereerst doordat we het lustrum nu als BTW-plichtige stichting organiseren. Verder hebben we te maken met inflatie en het strikter toepassen van de GMH regels ten aanzien van sponsoring.

Urgent verzoek vanuit EFOMP

Vanuit de EFOMP heeft de NVKF het verzoek gekregen om 5-10 ziekenhuizen en de contactpersonen in Nederland te identificeren die bereid zijn deel te nemen aan het MARLIN project (zie onderstaande tekst). Indien je bereid bent aan deze enquête mee te werken, geef dit dan door aan Johan Cuijpers (jp.cuijpers@amsterdamumc.nl)  . Helaas is de reactietijd zeer kort, de deadline is volgende week dinsdag 11 april.

“EFOMP is an active partner in the European Commission MARLIN project, a SAMIRA Study on reporting and learning from patient-related incidents and near misses in radiotherapy, interventional cardiology, nuclear medicine and interventional and diagnostic radiology.

The project will support the implementation of Council Directive 2013/59/Euratom by providing a comprehensive description of the status of incident reporting and elaborating consensus guidelines with recommendations on reporting and learning from patient-related incidents and near misses in radiotherapy, interventional cardiology, nuclear medicine, and interventional and diagnostic radiology in Europe.

The project will shortly launch a survey on the practice and regulation of incident learning systems (ILSs) in Europe (EU-27 plus Norway and Switzerland) in all areas using ionising radiation in medicine, with regard to the implementation of Directive 2013/59/Euratom. 

The survey has been designed in three versions to target

national authorities
national professional societies
hospitals

We are approaching our NMOs (from the EU-27, Norway and Switzerland with the following requests:

1. to identify a representative selection of 5-10 hospitals in your country covering all radiation risk areas as well as the public and private sectors including a relevant contact person (e.g. the medical physicist in charge of incident reporting) to complete the survey targeted at hospitals.

2. to complete the survey targeted at national professional societies during the month of April. This is intended as a heads-up info. The link to the survey will be shared in a separate email early April.”

De NVKF bestaat 50 jaar!

Vandaag, 4 april 2023, bestaat de NVKF 50 jaar! Dit gouden jubileum wordt in dit lustrumjaar met diverse feestelijkheden gevierd. Dit start vandaag met een  feestelijke ALV voor onze leden van onze vereniging. In september vieren we onze verjaardag groot en sportief tijdens ons lustrumcongres.

In 1973 heeft een commissie voorbereiding onder regie van J. van de Geijn een advies gegeven voor de oprichting van een vereniging voor klinisch fysici. Destijds groeide de groep van fysici (groep van universitair opgeleiden en ingenieurs) in ziekenhuizen. Dit heeft in de vergadering van 4 april 1973 geleid tot de oprichting van onze vereniging, met ongeveer 75 leden. J. Leyten werd benoemd als eerste voorzitter. 

Heden ten dage moge we trots zijn op wat in de afgelopen 50 jaar is bereik binnen het vakgebied van de klinische fysica en de groei tot een ledenaantal van ongeveer 630!

Nieuwe locatie NVKF lustrum + inschrijving geopend

Op 4 april 2023 bestaat de NVKF 50 jaar. Het tiende lustrum wordt, zoals eerder aangekondigd, groots gevierd op donderdag 28 en vrijdag 29 september 2023. Eerder is ook aangekondigd dat het lustrum in ijsstadion Thialf gehouden zou worden. Echter, door (gasprijs) omstandigheden kan dit niet doorgaan. Gelukkig hebben we een uitstekend alternatief gevonden. Benieuwd wat de nieuwe locatie voor het lustrum is? Bekijk dan onderstaande aankondiging.

Klik hier voor de aankondiging

Vanaf vandaag is het ook mogelijk om je in te schrijven. Dit geweldige evenement wil je niet missen, dus schrijf je snel in! Om dit te stimuleren (en in deze uitdagende tijden ook zo snel mogelijk zekerheid te krijgen over onze begroting) hebben we een super early bird tarief ingesteld dat slechts geldt t/m 30 april.

Alle informatie rondom het lustrum kan gevonden worden op de website: https://nvkfpaktgoud.nl/

Voor vragen over het inschrijven of je registratie mail je naar congres@nvkfpaktgoud.nl.

Voor overige vragen mail je naar communicatie@nvkfpaktgoud.nl.

N.B. We zijn ons ervan bewust dat het totaalbedrag voor het lustrum hoger is dan voorgaande jaren. Dit komt allereerst doordat we het lustrum nu als BTW-plichtige stichting organiseren. Verder hebben we te maken met inflatie en het strikter toepassen van de GMH regels ten aanzien van sponsoring.

De Staat van de Stralingsbescherming 2022

De ANVS heeft deze ‘Staat’ in samenwerking met de toezichtpartners de Douane, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie Militaire Gezondheid, de Nederlandse Arbeidsinspectie en het Staatstoezicht op de Mijnen opgesteld. Deze ‘Staat’ presenteert de werking van het stelsel van de stralingsbescherming en de ANVS en betrokken toezichthouders reflecteren hierop. Dit gebeurt aan de hand van veelvoorkomende medische en industriële stralingstoepassingen. De belangrijkste conclusie van deze Staat is dat het stelsel van de stralingsbescherming goed werkt. Wie in Nederland woont, met straling werkt of een medische behandeling ondergaat, hoeft zich geen zorgen te maken om  blootgesteld te worden aan een te hoge stralingsdosis. Er zijn echter aandachtpunten om het systeem van stralingsbescherming veilig en toekomstbestendig te houden. Daarover staan in deze ‘Staat’ een aantal aanbevelingen.

Klik hier om het document in te zien.